Liiketoiminnallinen haaste
- Yritys oli täsmentänyt liiketoimintastrategiaansa ja tunnistanut uusia mahdollisuuksia liiketoimintansa kehittämiseksi.
- Yrityksen Euroopan ohjausmallia muutettiin 2016, mikä aiheutti muutoksia myöskin yrityksen organisoitumiseen Suomessa.
- Yritykselle asetettiin samalla uusia strategisia tavoitteita kv. Pääkonttorista.
- Uuden strategian keskeisenä tavoitteena oli kannattavuuden parantaminen kokonaismarkkinan pienentyessä vuosittain. Yritys on vahva markkinajohtaja Suomessa.
- Yrityksellä ei ollut aikaisemmin kuvattua liiketoimintamalli ja se haluttiin nyt mallintaa, jotta tunnistettaisiin sen avulla potentiaalisia skaalautumismahdollisuuksia.
- Yrityksen tavoitteena on siirtyä kohti asiakas- ja ratkaisukeskeisempään liiketoimintaan.
Lähestyminen ja tulos
-
Projektin ensimmäisessä vaiheessa kuvattiin yrityksen nykyinen liiketoimintamalli SOI BMDD-konseptin mukaisesti.
-
Projektin edetessä liiketoimintamallissa tunnistettiin potentiaalisia skaalautumismahdollisuuksia eri osa-alueilla, joista lupaavimmat otettiin tarkemmin analysoitaviksi.
-
Projekti toteutettiin yrityksen johtoryhmän kanssa, jotta yrityksen kaikki kompetenssiosa-alueet toivat omat näkemyksensä projektiin (myynnistä…taloushallintoon).
-
Projektin avulla käynnistettiin siirtyminen kohti yrityksen tavoittelemaa tavoitetilaa eli asiakas- ja ratkaisukeskeisempään liiketoimintaan.
-
Samalla käynnistettiin projektissa tunnistettujen ja valittujen skaalautumismahdollisuuksien käytännön toimenpiteiden suunnittelu ja toteuttaminen.
-
Lisäksi liiketoimintamallin kuvaamisen avulla saavutettiin mm. seuraavanlaisia hyötyjä:
- Projekti täsmensi jo tehtyä strategiatyötä, koska sen avulla tunnistettiin strategiassa olevia ”aukkoja”, ja siten strategiaa oli helppo täydentää projektin avulla.
- Projekti integroi paremmin strategian ja operatiivisen toiminnan toisiinsa; kilpailukyvystä kilpailuetua.
- Projekti auttoi ymmärtämään yrityksen liiketoiminta-arvoketjua ja tapaa toimia.
- Projekti valmensi siihen osallistuneita henkilöitä strategiseen ajatteluun tehtyjen alustusten avulla ja siten loi yhteisen ”kielen” johdon keskuuteen.
-
Projektin lähestymismallina käytettiin jo useammassa vastaavanlaisessa projektissa käytettyä SOI BMDD-liiketoimintamallinnuskonseptia yrityksen tarpeisiin sovellettuna.