Artikkeli: Liiketoimintamalleissa unohdetaan skaalaedut

Miten hyvin yritykset tunnistavat ”skaalautumismahdollisuuksiaan” ja millainen rooli liiketoimintamallilla on siinä. Talouselämä julkaisi 27.4.2018 SOI Consulting toimitusjohtajan Jukka Vanhatalon kirjoittaman artikkelin tästä aiheesta ”Liiketoimintamalleissa unohdetaan skaalaedut”.

Yritysjohdon keskuudessa keskustellaan vilkkaasti erilaisista liiketoimintamalleista. Mutta onko itse liiketoimintamallin rakenne sellainen, että siinä on tietoisesti ja systemaattisesti lähdetty etsimään skaalaetuja tai jopa skaalautuvaa liiketoimintamallia aikaisemman tilalle?

Ennen niin sanottujen skaalaetujen etsimistä pitäisi varmistua siitä, että yrityksellä on selkeästi määritelty ja dokumentoitu liiketoimintamalli. Tämä mandollistaa skaalaetujen tunnistamisen helpommin. Skaalautuvalla liiketoimintamallilla haetaan kannattavaa kasvua. Liian usein tyydytään toteamaan, että ”emme ole mikään pelialan yritys, jossa skaalautuvuus on sisään rakennettua dna:ta”. Dataan pohjautuvassa liiketoiminnassa tuotteen tai palvelun skaalaaminen on toki lähtökohtaisesti helpompaa.

Mittakaavaetuja pystytään kuitenkin luomaan myös perinteisillä toimialoilla.

Hyvä esimerkki tästä on säilytysastioiden valmistaja Tupperware. Se on jo vuosikausia pystynyt skaalamaan omaa toimintaansa kasvattamalla kotimyyntikanavaansa. Tupperwaren franchising-ketjutoiminta laajenee vastaavasti, koska tuleva ”yrittäjä” vastaa suurelta osin uuden ”jakeluyksikön” perustamiskustannuksista. Liiketoimintamallia kehitettäessä voidaan keskittyä myös kapasiteettirajoitteiden ratkaisemiseen. Tämä voi tapahtua yhteistyössä kumppaneiden tai jopa kilpailijoiden kanssa.

Voidaan esimeriksi pohtia sitä, toimisiko ”alustaperusteinen” liiketoimintamalli yrityksen toimialalla. Tässä kannattaa hyödyntää täydellä voimalla digitalisaatiota.

Jukka Vanhatalo – toimitusjohtaja, SOI Consulting & Associates Oy

 

Voit ladata kuvan lehtileikkeestä tästä: Skaalaedut

Lisätietoja: Jukka Vanhatalo, p. 040 525 7764